Fakta omkring

Rosa Danica


Rosa Danica

Med en produktion på i omegnen af 14,5 millioner planter årligt kan Rosa Danica A/S med rette kaldes en af de førende producenter af potteplanter på verdensplan. Det er en position, som vi er stolte af og som forpligter! Vi gør os hver dag umage med at producere smukke og holdbare potteplanter i netop de farver, som forbrugerne efterspørger og under størst mulig hensyn til miljøet.

Rosa Danica er en topmoderne gartnerivirksomhed, som tilbage i 1987 blev grundlagt af Lis og Torben Moth Madsen. Rosa Danica råder over et samlet produktionsareal på ca. 110.000 m2, hvor der primært dyrkes potteroser men også Campanula og Schlumbergera i væksthusene. En fast stab på omkring 110 medarbejdere sørger hver eneste dag for, at der er friske potteplanter på vej ud til forbrugere verden over. Mere end 90% af vores produktion ender således i udenlandske hjem.

Sundt miljø – sund forretning
Et sundt og bæredygtigt miljø er en forudsætning for at drive en sund forretning. Rosa Danica er tilsluttet MPS systemet som MPS-A gartneri. Desuden er vi Global GAP certificeret, hvilket betyder, at vi løbende bliver vurderet på bl.a. affaldsmængder, energi- og pesticidforbrug.
Biologisk skadedyrsbekæmpelse, brug af regnvand, recirkulering af vandingsvand og gødning er blot nogle eksempler på de grønne tiltag, som sikrer en skånsom og bæredygtig udnyttelse at naturens ressourcer. Det er sund fornuft, hvis du spørger os.


Forædling… Kald os bare nørder!

Vi bruger rigtigt mange ressourcer på forædling af vores potteroser, campanula og schlumbergera. Stærkere farver, bedre holdbarhed, mere harmonisk form. Alt bliver vurderet og testet, om det ikke kan gøres lidt bedre. Vores campanula Tendenza er fx resultatet af egen forædling, hvor den dybe blå farve og ekstra lange holdbarhed er to af Blueone´s vigtigste værdier.
Vores schlumbergera er kendetegnet ved ekstra store blomster i de mest fantastiske farver, der minder én om hvorfor de hedder Brazil ® Grande.
Vores hjertebarn har altid været potteroser, og vores stærke position på markedet er et resultat af mange års forædlingsarbejde. Vi har et tæt samarbejde med en af verdens største rosenforædlere, tyske Kordes Rosen, om løbende udvikling af nye Kordana® potteroser. Alle Kordana® sorter er skabt ved krydsning hos Kordes Rosen og senere prøvedyrkning hos Rosa Danica, hvor potteroserne gennemtestes for deres kvaliteter og værdier. Vi prøvedyrker og tester i gennemsnit 3.000 forskellige sorter om året, hvoraf 4-6 nye sorter rammer markedet. Vores udviklingsarbejde har resulteret i et bredt sortiment af potteroser, der opfylder de fleste ønsker fra producenter, forhandlere og forbrugere.


Produktudvikling med hjerne og hjerte

Hos Rosa Danica bestræber vi os på konstant at kunne tilbyde de bedste sorter inden for de forskellige produktlinjer via vores forædling. Vi foretager således en kærlig, men hård selektion for at sikre, at vore kunder altid tilbydes de bedste sorter i alle produktlinjer. I selektionen af nye sorter indgår endvidere energiminimering som en naturlig del af arbejdet. Det betyder, at vi konstant bliver skarpere på at reducere energiforbrugt samt anvendelsen af kemi til kontrol af vækst, sygdom og skadedyr. Holdbarhed er et andet vigtigt fokusområde. Her underlægges alle nye sorter et program for holdbarhed, hvor alle potentielle plantenyheder gennemgår en skematisk test. Testen skal bestås for at planten kan godkendes til produktion og dernæst skabe glæde hos forbrugere verden over.

Bæredygtighed og økologi
Naturen er vores vigtigste ressource, som vi er nødt til at værne om. Efter benhårdt og fokuseret arbejde er Rosa Danica med stolthed blevet godkendt til en mindre økologisk produktion. Biosund® er en serie af 100 % økologiske planter, som bliver produceret af selskabet BioSund ApS – et datterselskab under Rosa Danica.

I BioSund dyrker vi nænsomt forskellige typer af økologiske og bæredygtige grøntsager og andre planter i potter til forbrugerne. Produkterne er alle nøje udvalgt efter smag, sundhed, holdbarhed og vækstform.
Vi dyrker planterne i genanvendelige papirspotter, som kan plantes med ud i jorden, hvor den forgår uden at belaste naturen. Planter fra BioSund dyrkes i vores væksthuse i økologisk spagnum, og forkæles med økologisk planteudtræk i opsamlet regnvand og biologisk bekæmpelse af skadedyr.
Produktudviklingen kan kun foregå via vores gode samarbejde med forskellige universiteter og på basis af andre institutters grundforskning.
Vores sortiment udvides løbende med forskellige grøntsager, bær, krydderurter og andre spændende ting.
Følg biosund.dk på Instagram, og få masser af inspiration og billeder af den økologiske produktion.


Mekanisk stress af roser

En ægte Kordana® potterose fra Rosa Danica er robust, kompakt og har en god holdbarhed!
Ved dyrkningen af vores potteroser benytter vi os af den nyeste teknik, der gør roserne stærkere, mere ensartede og som sparer miljøet for kemiske hjælpestoffer. Gennem årelang produktudvikling er det lykkedes at få store rosenhoveder på en relativ lille plante, hvilket har gjort potterosen meget populær hos forbrugerne.

Teknikken går ud på at vi stryger en kraftig plastikfolie hen over potteroserne om natten, når der er ro i væksthusene. Roserne stresses af disse forstyrrelser og reagerer ved at gro mere kompakt, og grenene på planterne bliver tykkere og kortere. Derved kan rosen bedre bære de store flotte blomster, som gør den så attraktiv.


Pasning i hjemmet

Potteroser
Placer potteroser lyst og gerne køligt, dog ikke direkte i sol.

Undgå udtørring. Vand nede fra og efter behov – vand aldrig fra oven.

Af hensyn til ætylen* bør roser ikke placeres i nærheden af frugt.

Kordana® potteroser kan plantes i havens krukker eller bede og i mange tilfælde blomstre flere år i træk, hvis de klippes ned og ikke udsættes for barfrost.

Du kan med fordel anvende en Easy watering long life potte. Dette er en selvvandingspotte som forlænger holdbarheden på dine potteroser, og som gør det nemt for dig at passe dem.
Du hælder vand op til ca. spidsen af spyddet som sidder i potten, og derefter vil din rose selv drikke det vand som den har behov for. Herefter skal du blot holde øje med, at rosen har vand i selvvandingspotten og tilføre nyt vand ved behov.

Campanula
Placer Campanula lyst og gerne køligt, dog ikke direkte i sol.

Undgå udtørring. Vand nede fra og efter behov – vand aldrig fra oven.

Af hensyn til ætylen* bør Campanula ikke placeres i nærheden af frugt.

Tendenza® Campanula kan plantes i havens krukker eller bede og blomstrer igen og igen i mange år. Campanula er en vinterhårdfør staude.

Schlumbergera
Placer Schlumbergera lyst og gerne køligt, dog ikke direkte i sol.

Undgå udtørring i blomstringsperioden. Vand nede fra og efter behov.

Efter blomstring kan planten stå som en dekorativ grøn plante. Den vil blomstre igen næste efterår/vinter, hvis den ikke udsættes for lys om aftenen. Den kræver en kort dagslængde for at sætte blomst.

Af hensyn til ætylen* bør Schlumbergera ikke placeres i nærheden af frugt.

*Ætylen er en naturlig gasart, der udvikles under modning af bl.a. frugt og grønt. Denne gas nedsætter plantens holdbarhed.

Salgsteam

Flemming Aaby

COO

Mobil: +45 63 98 12 61

Torben Ryg

Export Sales Manager

Mobil: +45 63 98 12 54

Birgitte T. Andersen

Area Sales Manager

Mobil: +45 63 98 12 79

Signe Manniche

Sales support

Mobil: +45 63 98 12 55

Pia Høegh Nielsen

Sales support

Mobil: +45 63 98 12 53